Sijaishuolto

Image

Sijaishuolto

Image

Tirvan yksikkö toimii kyläkoulurakennuksessa, jossa on modernisti remontoidut, avarat ja valoisat tilat. Rakennuksia ympäröi iso piha laajoine harrastus- ja ajanviettopaikkoineen.

Katso 3D-tilaesittely


Rakennus 1

Pysäytysosasto- ja arviointiosasto

Image
Pysäytys- ja arviointijakson tavoitteena on pysäyttää aiemmat haitalliset elämäntavat ja kohdentaa suunta uusiin mielenkiinnon kohteisiin ja elämäntapoihin. Lisäksi jakson aikana kartoitetaan nuoren ja perheen kokonaistilanne ja sen hetkinen vointi. Yhdessä pohditaan, mikä olisi paras jatkosuunnitelma. Pystymme palvelemaan akuuteissa kriisitilanteissa ja tuottamaan nopeallakin aikataululla pysäytys- ja arviointijaksoja.

Kuusankosken toimipiste


Kuusankosken yksikkö sijaitsee rauhallisella taajama-alueella hyvien kulkuyhteyksien varrella. Läheltä löytyvät mukavat ulkoilualueet, koulu, kaupat ja muut palvelut. Yksikössä on erilliset koulutilat, jossa onnistuu perusopetus.
Image

Erityistason osasto

Image

Ryhmäkoti Nuorten Väylä- Kuusankosken toimipiste on rakenteilla oleva neljätoistapaikkainen, laadukasta lastensuojelupalvelua tuottava lastensuojeluyksikkö 12-18v. nuorille. Ensimmäisessä vaiheessa rakenteilla on 7 paikkainen erityistason osasto. Vuoden 2020 aikana avataan myös toinen 7 paikkainen erityistason osasto. Ryhmäkoti on tarkoitettu haastavasti oirehtiville huostaan otetuille ja psyykkisesti oirehtiville nuorille.

Toiminta-ajatus perustuu Kuusankosken yksikössä yksilöllisten tarpeiden tunnistamiseen ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen tukemiseen huomioiden nuoren hoito, kasvatus ja kuntoutus. Yksikkö on erikoistunut psykiatriseen osaamiseen ja arjessa näkyy vahvasti psykososiaalinen orientaatio. Vuorovaikutus ja dialogisuus ovat tärkeä osa moniammatillista työskentelyä. Vuorovaikutus ja dialgoisuus liittyvät myös oleellisesti psykososiaaliseen orientaatioon. Nämä käsitteet kietoutuvat toinen toisiinsa ja muodostavat yhdessä pohjan terapeuttiselle työskentelyotteelle, jota käytämme työskentelyssä. Lähtökohtana on, että se kohdistuu nuoreen, perheeseen tai läheisiin.

Psykososiaalinen työote on yksi lähestymistapa, jolla työntekijä kohtaa asiakkaan. Ennen kaikkea psykososiaalinen työote on muutostyötä, se sisältää eriulotteista muutostyötä kuten asiakkaasta itsestään lähtevä muutos ja työntekijän suora ja epäsuora vaikuttaminen asiakkaan päätöksiin. Lähtökohtina lähestymistavassa ovat ihminen ja hänen ympäristö, sekä ihminen ja yhteiskunta. Isona osana nuorten kuntoutusta nähdään myös toiminnallisuus, nuorten kanssa yhdessä tekeminen, vuorovaikutuksen opettelu ja havainnointi, joita käytetään aktiivisesti kuntoutuksen välineenä.  Perhetyöskentely ja yhteistyö vanhempien kanssa vahvistavat nuorelle tärkeiden ihmissuhteiden jatkuvuutta ja antavat työkaluja vanhemmuuteen. Tavoitteemme on tukea, syventää ja ylläpitää lapsen suhdetta sekä omiin vanhempiinsa että lähiverkostoon lapsen etuja vaalien ja kehitystä tukien.

Jiippi

-myötätuuleen tehty käännös

Image

Jiippi-osasto tarjoaa 12–17-vuotiaille, kiireellisesti sijoitetuille ja huostaanotetuille nuorille vakaan kasvuympäristön. Osastolla on valmius ottaa akuuteissa kriisitilanteissa ja tuottamaan nopeallakin aikataululla pysäytys- ja arviointijaksoja.

Jiippi antaa mahdollisuuden nuorelle irtaantua kasvua ja kehitystä vahingoittavista elinolosuhteista ja tarjoaa niiden tilalle uusia, kokonaiskehitystä eheyttäviä vaihtoehtoja. Tulosyinä ovat usein elämänhallinnan menettäminen yhdellä tai useammalla osa-alueella. Nuori käyttää esim. päihteitä, tekee rikoksia, on luvattomasti poissa koulusta tai käyttäytyy muutoin itselleen haitallisella tavalla. Toiminta-ajatus pohjautuu ratkaisukeskeisyyteen, jonka ytimen muodostavat nuoren kunnioittaminen, luottamus nuoren voimavaroihin, toiveikkuus ja yhdessä asetetut tavoitteet. Tavoitteena on pysäyttää aiemmat haitalliset elämäntavat ja kohdentaa suunta uusiin mielenkiinnon kohteisiin ja elämäntapoihin.

Työskentely tehdään tiiviissä yhteistyössä nuoren perheen kanssa. Tavoitteemme on tukea, syventää ja ylläpitää lapsen suhdetta sekä omiin vanhempiinsa että lähiverkostoon lapsen etuja vaalien ja kehitystä tukien.

Jiipissä arki on strukturoitua, jolla tähdätään arjen- ja elämäntaitojen harjoitteluun. Ohjaukseen panostetaan vahvasti. Aikuisten kanssa harjoitellaan yhdessä arjen taitoja ja omien asioiden hoitoon liittyvää ohjausta. Arkeen kuuluu myös mm. yhteisöpalaverit ja yhteiset mielekkäät harrastukset ja ajanvietto.

Satama

-vakauttaa ailahtelevan mielen

Image

Satama-osasto tarjoaa huostaanotetuille 12–17-vuotiaille nuorille turvallisen kasvuympäristön. Satama pystyy palvelemaan akuuteissa kriisitilanteissa ja tuottamaan nopeallakin aikataululla pysäytys- ja arviointijaksoja. Satama on erikoistunut psykiatriseen osaamiseen.

Satamassa vuorovaikutus ja dialogisuus ovat tärkeä osa moniammatillista työskentelyä. Työotteessa panostetaan yksilöllisten tarpeiden tunnistamineen ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen tukemiseen huomioiden nuoren hoito, kasvatus ja kuntoutus. Satamassa käytetään aktiivisesti toiminnallisia menetelmiä, joita ovat esimerkiksi yhdessä tekeminen ja vuorovaikutuksen opettelu sekä havainnointi. Nuorta tuetaan etsimään tavoitteita elämäänsä ja saavuttamaan elämänhallinnan.

Satamassa perhetyöskentely ja yhteistyö vanhempien kanssa ovat tiiviisti mukana työskentelyssä. Ne vahvistavat nuorelle tärkeiden ihmissuhteiden jatkuvuutta ja antavat työkaluja vanhemmuuteen. Tavoitteemme on tukea, syventää ja ylläpitää lapsen suhdetta sekä omiin vanhempiinsa että lähiverkostoon lapsen etuja vaalien ja kehitystä tukien. Tämä toteutetaan perhetyöskentelyllä. Jakson aikana pohditaan yhdessä paras jatkosuunnitelma.

Sataman arki on strukturoitua. Käytössä on mm. yhteisöpalaverit, yhteiset mielekkäät harrastukset ja ajanvietto. Satamassa harjoitellaan yhdessä aikuisten kanssa arjen taitoja, kuten ruoanlaittoa, hygienia- ja siisteyskasvatusta, rahankäyttöopastusta ja omien asioiden hoitoon liittyvää ohjausta.


Lisätiedot ja paikkatiedustelut


Nina Seppinen

050 438 0115


nina.seppinen (at)nuortenvayla.fi